Retnemt mere grønt og mindre kød på tallerkenen

Mere grønt og mindre kød på tallerkenen

Vi danskere er et af verdens mest kødspisende folkefærd. Men halvdelen af os ville faktisk gerne spise mindre kød.

Her får du 5 tips til, hvordan du kan spise mere grønt. Både sådan helt bogstaveligt og i forhold til bæredygtighed og klima.

Der er flere gode grunde til at skære ned på kødforbruget. Mindre kød på tallerkenen giver mere plads til det grønne. Med mere grønt får du (og dem du laver mad til) flere kostfibre, flere vitaminer, bedre forebyggelse af sygdomme og overvægt. 

 

Tager man klimabrillerne på, er der god ræson i at erstatte animalske produkter med plantebaserede råvarer. Allerhelst dem, der er produceret lokalt og er i sæson. Et kg oksekød udleder i gennemsnit 13,9 kg CO2, mens et kg kartofler udleder gennemsnitligt 0,2 kg CO2. 

 

Sådan kommer du i gang

Så hvordan kommer man i gang med at skære ned på kødet, hvis man har lyst til det af ernærings- og/eller klimamæssige grunde. Et godt råd er at starte i det små. Én bid ad gangen, kan man sige. Og så finde ud af efterhånden, hvad der virker og føles naturligt for dig/jer. 

 

Her får du fem spis-mindre-kød-tips fra RetNemt Måltidskasser:

 

  1. Kødfri dag(e). Prøv med en eller to om ugen. Savner du inspiration, kan du bestille vegetarretter hos RetNemt. 
  2. Skær ned på mængden. Siger opskriften 200 gram kød, så sæt det ned til 150 eller 100 gram. Det smager lige så godt.   
  3. Tænk i grønne proteiner. Erstat kødet med bønner, linser og nødder. De mætter og er en sund kilde til protein og vitaminer. 
  4. Undgå så vidt muligt forarbejdet kød. Kan du fx erstatte spegepølsen med æg? Eller bacon med et grønt alternativ?
  5. Fisk er et godt alternativ. Og på landjorden er dyr på to ben bedre for både klima og helbred end dyr på fire ben.