Kender du julefrokostens historie?

Mad og Drikke

19.11.2025

Julefrokostens historie

Det startede for flere hundrede år siden

Dengang var det med hjemmebrygget øl og besøg af gårdens naboer. Senere blev det til en lille sammenkomstpå chefens kontor, der efterhånden udviklede sig til det, der i dag er årets største fest på mange arbejdspladser.

Medister, rullepølse, flæskesteg med sprøde svær, lune frikadeller, sild og andre gode danske juleretter, rigeligt med drikkevarer, stadig stigende stemning, pakkeleg, alternativ brug af kopimaskinen og kolleger, der viser uventede sider af sig selv på danse­ gulvet eller springer ud som rocksangere på det lejede karaokeanlæg. Sådan cirka kunne en beskrivelse af en typisk dansk julefrokost se ud. Men hvem fandt egentlig på, at runde året af med det, der mange steder er et stort og, ikke sjældent, løssluppent arrangement?

Startede med 'julestuer'

Traditionen med at holde julefrokost begyndte i det 16. århundrede på gårde rundt omkring i Danmark, som holdt ‘julestuer’ på en af årets korteste dage. Her fik gæsterne serveret hjemmebrygget øl og rugbrød med hjemmelavet pålæg og æbleskiver. Vovede selskabslege var også en del af festen. Fx ‘Halmstrå’ hvor to personer på bedste lady-og-vagabonden-manér skulle spise fra hver sin ende af et halmstrå, indtil de mødtes på midten.

God jul med cigar

Før Anden Verdenskrig var julefrokoster og julegaver til ansatte ikke rigtig noget, der fandtes på danske arbejdspladser, men det ændrede sig i 1950’erne og fik for alvor fat i 1960’erne i takt med velfærdssamfundets udbygning. Det startede med et glas, måske en god cigar og ønsket om en glædelig jul på chefens kontor. Ceremonien udviklede sig efterhånden til bedre frokoster og siden til den form for egentlige fester, der bliver arrangeret på mange danske arbejdspladser i dag. Nogle steder står det lokale festudvalg for at bestille maden og sørge for underholdningen, andre steder er firmajulefrokosterne lagt i hænderne på professionelle arrangører, som sørger for alt fra menu og borddækning til bartendere og booking af kendte sangere eller stand-up komikere, der takket være julefrokosttraditionen kan tjene til pænt store julegaver i årets sidste måneder.

Endte i detentionen

Dansk filmhistories vildeste eksempel på, hvor festligt, pinligt og kaotisk en firmajulefrokost kan udvikle sig, skal man tilbage til 1970’erne for at finde. I folkekomedien ‘Julefrokosten’ fra 1976 får skuespillere som Preben Kaas, Lisbeth Dahl, Jesper Langberg med flere hældt så meget indenbords under festlighederne på Simonsens Bijouterifabrik, at flere af deltagerne, efter en række kaotiske optrin, ender i detentionen.

Et begyndende stilskifte

Senest har metoo, og et øget antal både ny- og gammel­ danskere, der ikke drikker alkohol, medført et begyndende stilskifte. “Måske vil man på sigt se, at der bliver skruet ned for alkoholen, og at nogle at de der vilde aftenfester igen bliver til reelle frokoster. Omvendt tror jeg ikke på, at vores firmajulefrokoster vil forsvinde. Vi er i hvert fald mange, der i den seneste tid har indset, hvor meget vores kolleger og arbejdsfællesskab betyder”, sagde madhistoriker Bettina Buhl, da hun gæstede P1 for nogle år siden.

Kilder: dr.dk, Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, Det Grønne Museum og Nationalmuseet.



Bestil julemaden hos en god slagter

Lad en god slagter hjælpe med nem og lækker julemad. Både når du skal holde julefrokost med kollegerne, og når du inviterer til julehygge for familie og venner derhjemme, er der masser af smagfulde lækkerier at hente hos en af de gode slagtere, der samarbejder med Forbrugsforeningen.
Hos dem kan du bestille julemad af gode råvarer til små og store sammenkomster. Se på udvalget af platter, buffeter, stege, tapas, salater og andet tilbehør på deres websites eller kom forbi butikken og spørg.

Ovnklare stege

Du kan selvfølgelig også bestille og hente årets and, kalkun eller gås, inklusive ingredienser til hjemmestegning, så det hele er klar til at komme i ovnen. Hos nogle slagtere kan du få stegen stegt og så hente den om formiddagen den 24. december. Du er altid velkommen til at komme forbi en af deres butikker til en snak og et par gode råd om julebuffet, catering og mad ud af huset i juletiden.

Optjen bonus

Slagtere med bonus

Du optjener 2-9% bonus, når du betaler med et af de betalingskort, du har tilknyttet dit medlemskab, og som nedenstående partnere modtager.

Slagtermestrene Born & Kolstrup (Mad Med Mere)

Rødovrecentrum 75, mmm-rc.dk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9%

Slagter Suhr

Lystoftevej 52, Kgs. Lyngby, slagter-suhr.dk . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8%

Slagteren i Rosengårdscentret

Ørbækvej 75, Odense SØ, slagter-odense.dk. . . . . . . . . . . . . . . . . . 9%

Slagter Stiller (Mad Med Mere)

Samsøgade 10, Aalborg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9%

Meny*. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2%

Find butikkerne gennem søgefeltet i toppen af hjemmesiden.