Spar penge når du kører bil

Spar på benzinen når du kører bil

Kør længere på literen og få bonus på benzin og diesel.

Vidste du, at hvis du kører 20.000 km om året vil en bedre brændstoføkonomi på bare 2 km/l give dig ca. 2.000 kr. mere på lommen? At køre længere på literen er selvfølgelig en helt anden sport end at træde på speederen for at komme først til det røde lys. Men det er godt for din økonomi at skulle fylde benzin på bilen færre gange. Og så er det jo en dejlig tanke, at dem med kløe i speederfoden alligevel sjældent kommer hurtigere frem i sidste ende.

 

Styr selv økonomien

Den letteste vej er naturligvis at købe en brændstoføkonomisk bil, der bruger mindre benzin eller diesel. Men derefter er det op til dig. Teknologien kan du ikke selv ændre på, men i nyere biler har du meget ofte mulighed for at vælge mellem fx økonomikørsel og sport. Ved økonomikørsel vil nogle motorer fx slå en eller to cylindre fra, når belastningen mindskes ved ensartet eller lav hastighed, og på den måde reducere brændstofforbruget yderligere så du kan køre længere på literen.

En kold motor bruger mere brændstof end en varm. Får du installeret en motorvarmer, gavner det både miljø, komfort og bilens levetid. Modsat vil noget så almindeligt som at køre med åbne vinduer, åbent soltag og tagbøjler øge luftmodstanden og dermed også brændstofforbruget.

Kør længere på literen

 1.  Accelerer roligt men friskt. Træd blødt på speederen på en måde, så du hurtigt opnår den fart, du ønsker. Spring evt. et gear over og kom hurtigt op i højest mulige gear.
 2.  Kør i så højt gear som muligt. Når du er oppe i fart, vil det højeste gear typisk være, når motoromdrejningerne er på mellem 1000 og 2000 omdrejninger/minut. Lyt til motoren og skift til et højere gear, så snart motoromdrejningerne kan klare det.
 3. Hold afstand. Det gør det lettere at følge trafikken glidende.
 4. Se langt frem i trafikken. Tilpas hastigheden, så du træder mindst muligt på speeder og bremser. Ved jævn hastighed vil nogle motorer slå en eller to cylindre fra.
 5. Giv gas ned ad bakke, hvis det umiddelbart efter går opad igen – ellers lad bilen rulle.
 6. Begræns hastigheden. Luftmodstanden er den største energiforbruger, og modstanden stiger med hastigheden. Forøger du hastigheden fra 110 til 130 km/t kan det typisk give en stigning i forbruget på 20%.
 7. Undgå unødvendige og hårde opbremsninger. Slip foden fra speederen i god tid, før du når et rødt lys.
 8. Sluk motoren, når du ikke kører. Kan motoren slukke automatisk, når du holder stille, så benyt det. Hold aldrig stille mere end et minut med motoren kørende. Kør, så snart du har startet motoren.
 9. Tjek dæktrykkene. Hjulenes rullemodstand mod vejen øges betydeligt, hvis dæktrykket er for lavt. Find det korrekte dæktryk i instruktionsbogen og tjek en gang om måneden. Er dit dæktryk 0,5 bar for lavt, stiger dit benzinforbrug med to til tre procent.
 10. Dæmp elforbruget. Brug air-condition med omtanke. Sluk el-bagrude, når der ikke er brug for den.
 11. Kør ikke med tagbagagebærer, hvis du ikke bruger den.
 12. Kør ikke med overflødig vægt i bilen.