Black Friday med bonus

Black Friday

Det er amerikansk. Det er stort. Og det er dagen nogle elsker, og andre elsker at hade. Black Friday er starten på julehandlen i USA – og efterhånden i mange andre lande. Butikkerne gør sig til med tilbud. Ofte rigtig gode tilbud.

 Black Friday
 

I år går det løs den 27. november 2020. Vil du gøre gode forretninger den dag og nyde godt af tilbuddene, kan det betale sig at forberede, hvad du vil søge efter.
I Danmark blev dagen startet af webbutikker efter amerikansk forbillede. Formodentlig annoncerede de første på nettet i 2011-2012, men allerede i 2013 kom der flere fysiske butikskæder og storcentre til. Dermed blev Black Friday hurtigt en realitet i hele landet. 
Der er fortsat nogle butikker, der holder sig tilbage og ikke deltager. Men det virker, som om de er få. Blandt Forbrugsforeningens partnere er tilbud på dagen da også meget udbredt, så du kan bruge dit betalingskort med bonus rigtig mange steder. 

Sort af mennesker

Black Friday er fredagen efter Thanksgiving Day i USA, der holdes fjerde torsdag i november. Dagen optræder for første gang i et amerikansk ledelsesmagasin i 1952, hvor den beskriver det fænomen, at arbejdere sygemeldte sig dagen efter Thanksgiving for at opnå en firedags-weekend. Siden er dagen blevet betragtet som starten på julehandlen, og i visse områder er det en fridag for de ansatte, der ikke selv skal ekspedere i butikker på den store handelsdag. 
Hvorfor dagens farve er sort, det er lidt mere usikkert. Nogle mener, at det symboliserer, at gaderne bliver sorte af mennesker og biler på jagt efter de mange tilbud. En anden forklaring er, at forretningerne denne dag har så stor omsætning, at de får sorte tal på bundlinjen. Sorte tal bruges i regnskaber til at vise overskud, modsat røde tal der er underskud.

Singles Day - den største

Opfindsomheden til at udvide perioden for ekstrasalg er stor. Nogle vælger at udvide tilbudsdagen til en hel uge: Black Friday Week. Andre vælger vælger at fortsætte mandagen efter: Cyper Monday, der er startet som en online shoppedag. Naturligvis også oprindeligt i USA.

Det seneste skud på stammen er kinesisk. Det er Singles Day, der hvert år bliver holdt 11. november og er populær blandt unge kinesere, som stolt fejrer det at være singler. Datoen (11/11) er valgt, fordi 1-tallet ligner en person, der er alene.

Faktisk viser omsætningstal, at dagen er verdens største shoppingdag for sammenlagt online- og butiks handel. Især kinesiske Alibaba topper på dagen.

Undgå at blive snydt

Når du handler på Black Friday – eller en anden tilbuds dag – kan priserne se lave og ganske tillokkende ud, og butikkerne reklamerer ofte med kun få varer på tilbud. Men der er god grund til at tænke dig om inden køb, mener Forbrugerrådet Tænk. 

De anbefaler, at vi altid overvejer: 
• Er prisen god nok? Tjek prisen på en prisportal.
• Har du returret, hvis du fortryder? Få klarhed over reglerne.
• Har du brug for varen? Overvej dit reelle behov.
• Er varen den bedste for dig? Tjek om det er et godt
produkt på Tænks uvildige test taenk.dk/blackfriday