FBF - Nabolag Berlin

Berlin

Prenzlauer Berg – et kvarter hvor der leves

Omgivelserne
Der bor ca. 140.000 i bydelen Prenzlauer Berg - heraf omkring 12 % udlændinge. En andel, der har været stigende siden murens fald. Det er en dejlig blanding af franskmænd, italienere, amerikanere, britter, spaniere og danskere, der har slået sig ned i denne bydel.

Efter genforeningen stod mange af boligerne I Prenzlauer Berg tomme, men op gennem 90erne er mange af boligerne blevet renoveret og har efterhånden tiltrukket velhavende tilflyttere. Bydelen er blevet pænere og mange danskere har købt lejlighed i kvarteret. Der er mange gamle huse i Prenzlauer Berg, hvilket ikke er en selvfølge i Berlin, der blev bombet hårdt under krigen. Prenzlauer Berg mange pubber, restauranter, caféer, gallerier og små butikker, og lokker med et natteliv, som er næsten lige så spændende som i Kreuzberg.

Et vartegn for området er det tidligere vandtårn, der er kendt som "dicker Hermann" - Tykke Herman. Et andet vartegn currywurst boden under Schönhauser station: Konnopke's - byens ældste currywurstbod – og måske den bedste.

Berlin har flere museer og mange af dem er værd at aflægge et besøg - selv om solen skinner fra en skyfri himmel. På www.museumsportal-berlin.de kan du finde næsten alle museerne i Berlin. Efter murens fald er Berlin ved at få orden på sine museer. Men mange er stadig præget af ombygninger, sammenlægninger og det kan være lidt forvirrende. Rundtur gennem en bunker fra anden verdenskrig med Berliner Unterwelten (med dansk guide) kan også anbefales. Se mere på www.berliner-unterwelten.de.

Rigsdagsbygningen (Parlamentet). 
Af sikkerhedsmæssige årsager skal man være godkendt, inden man får lov til at komme ind i Rigsdagsbygningen, hvilket man gør ved at søge om det på Bundestags hjemmeside. Dog kan man også beslutte sig til "spontant" at besøge Rigsdagsbygningen - spontant i gåseøjne, for man skal stadig være godkendt og der skal være ledige pladser. Der er en servicebygning foran rigsdagsbygningen, hvor man kan henvende sig og søge om at blive godkendt. Man skal opgive for- og efternavn samt fødselsdato og man skal identificere sig med pas også inden i Rigsdagsbygningen. Sikkerhedsforanstaltningerne blev indført efter at der for nogle år siden var udstedt terrortrusler mod bygningen, hvor den tyske forbundsdag jo også har sin forsamlingssal, svarende til vores folketingssal.

Det er en stor oplevelse at gå op i kuplen og kigge dels ned i det tyske parlaments, Bundestags forsamling og ud over Berlin. Det er gratis at besøge Rigsdagsbygningen. Det er en god idé at tage en af de ligeledes gratis audioguider med. Man kan også forberede sig ved at læse om Rigsdagsbygningen inden besøget. Bygningen er nu blevet et af Berlins vartegn og hovedattraktioner, og hele historien om Rigsdagsbygningen, branden i 1933, Christos indpakning og restaureringen 1990'erne synes jeg, man skal have med sig under besøget. Det kan man læse om på Bundestags hjemmeside, også på engelsk, hvis man hellere vil det.

Billetter kan bestilles over internettet. Tilmeldingsblanket på denne side. Entreen er gratis, reservering skal foretages mindst 2 dage før det planlagte besøg.

I Berlin er der mange små specialitetsbutikker. Ved Friedrichstrasse station er der antikviteter under banen. Hachkesche Höfe og området mellem Rosenthaler Strasse og Oranienburger Strasse er nærmest uendeligt af små design butikker, hippe genbrugsbutikker og mystiske specialbutikker. Der er så mange, at det er umuligt at beskrive her. Prøv selv at gå på opdagelse.

Shopping
Prenzlauer Berg, eller ”Prenzelberg”, som det hedder hos de lokale, er et af Berlins mest hyggelige og hippe kvarterer. Her er østnostalgi og hippe bohemekvarterer med særprægede shopping muligheder. Her kan man gå på jagt efter vintageguld og ungt design i en af Europas hotteste og mest trendy storbyer.

Berlin bugner af værdifulde vintagefund og lækkert, nyt design fra små, lokale designere og kvarteret har, efter murens fald, fået en revival og stråler af elegant bohemestemning – her er der rig mulighed for både at slappe af på en lille cafe og shoppe løs i de mange butikker. Det er her, det unge Berlin færdes - studerende, kunstnertyper og alle andre med fingeren på pulsen. Der skal bare godt med euro på lommen, da ikke alle vintagebutikker tager betalingskort, og en portion opdagerlyst i håndtasken – og så af sted på jagt.

Den kendteste shoppinggade her er Kastanienallee, der minder om Paris’ brede boulevarder, og det er især de små designbutikker, der hitter på alleen. Tjek for eksempel tyske Thatchers ud, der især henvender sig til businesskvinder med god smag. Den lille forretning byder på fine pencilskirts og 1930’er-inspirerede silkekjoler med dristigt dybe rygudskæringer og brede bånd i farverne sort og sand. Når de nye designindkøb er i hus, kan man passende dreje fra Kastanienallee og ned ad Oderberger Strasse, hvor en sand guldgrube af kitsch og vintage gemmer sig. Men også Hufelandstrasse, tæt på Immanuelkirchstrasse, og de små tværgader byder på sjove, anderledes, søde små butikker og forenden af Hufelandstrasse er der et lille marked om lørdagen og på Kollwitzstrasse er der et velbesøgt marked lørdag samt et mindre marked om onsdagen. I det hele taget er området rigt på indkøbsmuligheder i og omkring Prenzlauer Berg.

Hvis man skal have en lille kalorieopstrammer, er den kombinerede cafe og tøjbutik med det inspirerende navn Kauf dich glücklich stedet at gå hen. Pudsigt nok sælger butikken meget dansk tøjdesign til mænd og kvinder, mens en søsterbutik på sidegaden Oderberger Strasse er mere blandet i sit udbud.

Kitsch og kuriositeter
Butikkerne lokker med nostalgiske møbler og plastikgenstande fra før, køb-og-smid-væk-kulturen havde gjort sit indtog, og man kan også finde mindre overflødighedshorn af brugte sko og støvler i alverdens farver.
Priserne kan dog godt være lidt krydrede, men til gengæld er chancen for gode køb store.

Et andet punkt på berlinerkortet af vintagesteder er Kreuzberg, der som Prenzlauer Berg tilbyder blandingen af cafeer og små butikker. På Bergmannstrasse og sidegaderne er der masser af antikvitetsforretninger og brugt guld, tjek blandt andet Kleidermarkt Colours ud, der har et stort udvalg af fine sko, og hvor man kan købe frakker og bukser og betale per fundet kilo.

Om hjørnet fra Bergmannstrasse finder man Mehringdamm, hvor Checkpoint Second Hand sælger alt fra nye hættetrøjer og sweatere til kuriøse kjoler - hvis man er til genbrug.

Luksusboheme eller bare luksus?
Hvis shoppingen hos de små designere og hos vintageforhandlerne ikke helt opfylder luksustrangen, byder Berlin selvfølgelig også på de store, klassiske modemærker. Dem finder man i den vestlige ende af Kurfürstendamm eller Ku’Damm, som gaden også kaldes, mellem Olivaer Platz og Bleibtreustrasse. Her finder du Versace, Escada, Prada, Gucci og Chanel, som er blandt de luksusmærker, der har åbnet filialer her. Derudover har stormagasinerne Lafayette og KaDeWe også de kendte og lækre mærker repræsenteret.

Julemarkeder
Berlin er julemarkedernes by. Her er et væld af julemarkeder - det ene mere prangende end det andet. Der er en dejlig julestemning i november og december og her er muligheden for at få ægte tysk julepynt og specialiteter med hjem. Af julemarkeder kan nævnes: Alexanderplatz, Hof der Kulturbauerei, Gendarmenmarkt, Gedäfhtneskirche, Am opernpalais, Schlossplatz og Adventsmarkt på Kollwitzplatz.

Spændende adresser: 

Thatchers, Kastanienallee 21, www.thatchers.de 
Kauf dich glücklich, Kastanienallee 54 og Oderberger Strasse 44 
Kleidermarkt Colours, Bergmannstrasse 102 
Checkpoint Second Hand, Mehringdamm 57 
Galeries Lafayette, Friedrichstrasse 76, www.lafayette-berlin.de 
KaDeWe, Tauentzienstrasse 21-24, www.kadewe.de

OBS! Vær opmærksom på, at det ikke er alle steder der er søndags-åbent.